Print Voeg bladwijzer toe

 Ereveld Kembang Kuning, Soerabaja, Soerabaja, Oost Java, Indonesië


Stamboom:  

Latitude (Breedte): -7.285079634228136, Longitude (Lengte): 112.72343873977661 | Klik voor aanwijzingen naar de Ereveld Kembang Kuning

Aantekeningen:

Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya

Het Nederlands ereveld Kembang Kuning is ingewijd op 8 maart 1947. Hier liggen begraven burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, militairen van de Koninklijke Landmacht en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en leden van de Koninklijke Marine. Het ereveld wordt ook wel het Marine-ereveld genoemd, mede vanwege het centraal op het ereveld geplaatste Karel Doormanmonument. Dit monument is in 1954 opgericht ter nagedachtenis aan de marinemannen die omgekomen zijn bij de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Het ereveld telt 15 vakken waarin ruim 5000 slachtoffers begraven zijn. Het gaat hier om militairen die gevallen zijn bij de aanval van Japan op Nederlands-Indië, burgers die overleden zijn tijdens de Japanse internering, de Bersiapperiode en de daarop volgende onafhankelijkheidsstrijd tijdens de politionele acties.

Karel Doormanmonument op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya

Op 7 mei 1954 is op het ereveld het Karel Doormanmonument onthuld. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de marinemannen die omgekomen zijn bij de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. In 2006 zijn op initiatief van de Oorlogsgravenstichting aan de achterzijde van het monument bronzen platen aangebracht met de personalia van 915 marinemannen die een zeemansgraf vonden aan boord van de schepen Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter. Bij de gegevens van de individuele slachtoffers vindt u een foto van de gedenkplaat waarop de naam van het desbetreffende slachtoffer vermeld staat.

Vlootmonument op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya

Op initiatief van de Oorlogsgravenstichting is op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya het Vlootmonument gebouwd. Hierop zijn zes bronzen platen aangebracht met de namen van 356 marinemannen die aan boord van 19 schepen zijn gesneuveld in de periode 8 december 1941 tot 9 maart 1942, van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is en de namen nog niet elders vermeld staan. Vice-admiraal J.W. Kelder, Commandant Zeestrijdkrachten, onthulde het monument op 19 januari 2007. Bij de gegevens van de individuele slachtoffers vindt u een foto van de gedenkplaat waarop de naam van het desbetreffende slachtoffer vermeld staat.


Grafstenen

 Klikplaatje Beschrijving Status Plaats Naam (Overleden / Begraven)

Grafkruis Pieter Klaas Stam 
    Pieter Klaas Stam (ovl. 22 okt 1947)