Print Voeg bladwijzer toe
Pepijn II van Herstal

Pepijn II van Herstal

Mannelijk 635 - 714  (79 jaar)  Verstuur foto/documentVerstuur foto/document

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Pepijn II van Herstal 
    Geboorte 635  Herstal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 16 dec 714  Jupille sur Meuse Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I7761  Stamboom Kuipers van Wijk
    Laatst gewijzigd op 17 dec 2013 

    Vader VooroudersAnsegisus,   geb. 610   ovl. 662 (Leeftijd 52 jaar) 
    Moeder VooroudersBegga,   geb. 620   ovl. 17 dec 693, Andenne Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 73 jaar) 
    Gezins-ID F2657  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Alpaida,   geb. 670   ovl. 714 (Leeftijd 44 jaar) 
    Kinderen 
    +1. Karel Martel,   geb. 23 aug 676, Herstal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 22 okt 741, Quierzy Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 65 jaar)
    Gezins-ID F2656  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 17 dec 2013 

  • Gebeurteniskaart Klik om te tonen
    Link naar Google MapsGeboorte - 635 - Herstal Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverlijden - 16 dec 714 - Jupille sur Meuse Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 

  • Foto's

    Pepijn II van herstal

  • Aantekeningen 
    • epijn II van Herstal, bekend met de bijnamen de Jonge, de Middelste of de Dikke, (Herstal, ca. 635 - Jupille-sur-Meuse, 16 december 714) was een Frankische hofmeier. Hij was de zoon van de hofmeier Ansegisel en van (de heilige) Begga, een dochter van de hofmeier Pepijn van Landen. Hij werd begraven in de abdij van Sint Arnulf (zijn grootvader) in Metz.
    • Door de mislukte staatsgreep van zijn oom Grimoald was zijn familie in politieke ongenade gevallen, waarbij veel prominente familieleden, onder wie zijn vader, gedood waren. Pepijn had nog wel de omvangrijke familiebezittingen langs de Maas en de Moezel. Door zijn huwelijk met Plectrudis (rond 670) verwierf hij nog meer bezittingen aan de Moezel en in de Eifel. Ook wist hij veel prestige terug te winnen door Gundewin te doden, de moordenaar van zijn vader.
      In 679 was Pepijn een van de leidende edelen in Austrasië. Samen met Martin van Laon leidde hij het verzet tegen de hofmeier Ebroin van Neustrië en Bourgondië die ook de macht in Austrasië wilde verwerven. De Austrasiërs werden bij Laon verslagen, Martin werd gedood en Pepijn moest vluchten. In 680 werd hij hofmeier van Austrasië. Een jaar later werd Ebroin vermoord, en Pepijn sloot een verdrag met diens opvolger Waratton. In 687 kwam hij echter in conflict met Berthar, de nieuwe hofmeier van Neustrië en Bourgondië. Pepijn versloeg hem in de Slag bij Tertry. Koning Theuderik III benoemde Pepijn tot hofmeier van het gehele rijk en Pepijn erkende Theuderik als enige koning. Verder liet Pepijn zijn zoon Drogo trouwen met een dochter van Berthar.
      In 689 versloeg hij de Friezen in de Slag bij Dorestad en veroverde hij alle gebieden ten zuiden van de Rijn. Aan de missionaris Willibrord gaf hij een oud Romeins fort, nu de stad Utrecht, als steunpunt voor zijn zending onder de Friezen. Ook onderwierp hij de Alemannen. In 691 deed hij een schenking aan de abdij van Sint-Arnulf te Metz. In 695 benoemde hij zijn zoon Grimoald II tot hofmeier in Neustrië en zijn zoon Drogo tot hofmeier in Bourgondië.