Print Voeg bladwijzer toe
Floris II alias de Vette van Holland

Floris II alias de Vette van Holland

Mannelijk 1085 - 1121  (36 jaar)  Verstuur foto/documentVerstuur foto/document

Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |   Kaart    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Floris II alias de Vette van HollandFloris II alias de Vette van Holland is geboren in 1085 in Vlaardingen (zoon van Dirk V van Holland en Othelhildis van Saksen); is gestorven op 2 mrt 1121 in Egmond.

    Aantekeningen:

    Floris II (ca. 1085 - 2 maart 1122), bijgenaamd de Vette of de Dikke, was de eerste Friese graaf die zich niet langer graaf van Frisia noemde, maar graaf van Holland: "Florentius comes de Hollant". Hij was de zoon van Dirk V van Holland en Othilde.
    Omstreeks 1108 trouwde Floris II met Geertruida van Saksen, dochter van Diederik II van Lotharingen, de hertog van Opper-Lotharingen en een halfzus van de Rooms-Duitse koning Lotharius III van Supplinburg. Geertruida veranderde haar naam waarschijnlijk bij haar huwelijk in Petronilla. Hiermee wilde ze vermoedelijk uiting geven aan haar verbondenheid met Petrus en de paus. Floris II beëindigde het conflict met bisschop Burchard van Utrecht, waarschijnlijk door hem in 1101 als leenheer te erkennen. In ruil daarvoor ontving hij van de bisschop het Rijnland (gouw) in leen en kreeg van hem de titel graaf van Holland. Floris II is de eerste die zo werd genoemd, daarvoor werd zijn domein nog als het graafschap Friesland aangeduid.
    Floris verwierf grote rijkdom door de ontginning van de veengebieden in het Rijnland en door tolheffing op de grote rivieren, met name bij Vlaardingen waar in die tijd de Lek, Waal en Maas samen in de Noordzee uitmondden. Hij heeft zijn bijnaam waarschijnlijk aan deze rijkdom te danken. Floris heeft tijdens zijn bewind diverse houten kerken vervangen door kerken van tufsteen.
    Floris overleed toen zijn oudste zoon Dirk nog maar 7 jaar oud was. Hij is begraven in de abdij van Egmond.

    Gezin/Partner: Geertruid Petronilla van Saksen. Geertruid is geboren in 1080; is gestorven op 23 mei 1144 in Rijnsburg. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. Dirk VI van Holland is geboren in 1103; is gestorven op 5 aug 1157 in Egmond.
    2. Floris de Zwarte van Holland is geboren in 1110 in 's Gravenhage; is gestorven op 26 okt 1132 in Utrecht; is begraven in Rijnsburg.
    3. Simon van Holland

Generatie: 2

  1. 2.  Dirk V van HollandDirk V van Holland is geboren in 1052 in Vlaardingen (zoon van Floris I van Holland en Geertruid van Saksen); is gestorven op 17 jun 1091 in Egmond.

    Aantekeningen:

    Dirk V (1054 - 17 juli 1091) was graaf van Holland, zoon van Floris I en Geertruida van Saksen.
    Floris sneuvelde in 1061 oorlog met de bisschop van Utrecht. Dirk was toen minderjarig en zijn moeder trad op als regentes. Bisschop Willem I van Utrecht maakte van deze situatie gebruik om het Rijnland en het Kennemerland te annexeren. Deze annexatie werd formeel bevestigd door keizerin Agnes van Poitou (1024-1077), de regentes van Duitsland. Van Dirks graafschap bleven alleen de meest noordelijke en zuidelijke gebieden over. Zijn moeder besefte dat Dirk een sterke bondgenoot nodig had en ze trouwde in 1063 met Robrecht I van Vlaanderen, de broer van de graaf Boudewijn VI van Vlaanderen. Die gaf zijn aanspraken in Vlaanderen op (ten gunste van zijn neef Arnulf III van Vlaanderen) en wijdde zich aan zijn Friese belangen. Daaraan ontleent hij in Vlaanderen zijn bijnaam "de Fries". Dirk ontving Vlaanderen ten oosten van de Schelde en de eilanden ten westen van de Schelde (o.a. Walcheren), als apanage.
    Robrecht en Boudewijn wisten het Rijnland en Kennemerland weer terug te veroveren maar de keizer gaf hertog Godfried III van Lotharingen van Neder-Lotharingen opdracht om de bisschop te verdedigen. Godfried werd op 26 februari 1076 vermoord in Delft of Vlaardingen, volgens de overlevering werd hij toen hij zijn behoefte deed, van onderen dodelijk verwond. Toen bisschop Willem een paar maanden later ook overleed, verzamelde Dirk een Vlaams leger en probeerde opnieuw zijn graafschap te heroveren. De nieuwe bisschop Koenraad verschanste zich in het kasteel van IJsselmonde. De gevechten werden beslist doordat Dirk het kasteel kon veroveren: Koenraad sloot vrede en gaf daarbij het Rijnland en Kennemerland terug aan Dirk.
    Dirk koos in de investituurstrijd de kant van de paus en hij werd begraven in de abdij van Egmond.
    Dirk is vermoedelijk getrouwd met Othelhildis van Saksen (ca. 1065 - 18 november 1120) maar hier kan ook sprake zijn van een verwarring met zijn grootvader.

    Dirk is getrouwd met Othelhildis van Saksen. Othelhildis is geboren in 1055. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Othelhildis van Saksen is geboren in 1055.
    Kinderen:
    1. 1. Floris II alias de Vette van Holland is geboren in 1085 in Vlaardingen; is gestorven op 2 mrt 1121 in Egmond.


Generatie: 3

  1. 4.  Floris I van HollandFloris I van Holland is geboren in 1030 in Vlaardingen (zoon van Dirk III van Holland en Othilde van de Noordmark); is gestorven op 28 jun 1061 in Nederhemert; is begraven in Egmond.

    Aantekeningen:

    Floris I (ca. 1025 – Nederhemert, 28 juni 1061) was een Friese graaf die van 1049 tot 1061 het bewind voerde over de gebieden die later bekend zouden worden als het graafschap Holland. Hij volgde zijn broer Dirk IV op.
    Zijn broer werd in 1049 gedood door een leger van de bisschoppen van Utrecht, Metz en Luik. Hij was kinderloos en Floris was zijn erfgenaam maar moest aanvankelijk vluchten. De relatie met de keizer en de bisschoppen bleef slecht. Floris raakte in conflict met de keizer over de tol op de Merwede (vermoedelijk bij Vlaardingen, dus stroomafwaarts van de huidige Merwede). Bovendien probeerde hij zijn bezit in het rivierenland uit te breiden en kwam daardoor in conflict met bisschop Willem van Cuijk. Regentes Agnes gaf in 1058 bisschop Willem van Cuijk van Utrecht, Hendrik II van Leuven, Wichard van Gelder, Anno II aartsbisschop van Keulen, Diederik bisschop van Luik en Egbert I van Meißen, de markgraaf van Friesland (Friesland en Groningen), opdracht om Floris tot de orde te roepen. De eerste echte slag werd in 1061 uitgevochten bij Oudheusden. Floris was zwaar in de minderheid en had daarom het slagveld met grote aantallen valkuilen voorbereid. Zo raakten zijn tegenstanders in grote verwarring en werd een groot aantal direct al buiten gevecht gesteld. Floris wist daarna de slag eenvoudig te winnen. De volgende slag vond op 28 juni 1061 plaats bij Nederhemert. Floris viel de troepen van Keulen, Brunswijk en Cuijk aan en wist ze snel te verjagen. De Friezen gingen vervolgens rusten in de schaduw van de bomen langs de Maas. Herman van Cuijk, burggraaf van Utrecht, hergroepeerde zijn troepen en overviel de nietsvermoedende Friezen. Floris werd samen met honderden van zijn mannen gedood.
    Floris is oorspronkelijk begraven in de eerste abdij van Egmond, hij ligt nu na opgraving in het nieuwe mausoleum in de in 1935 herstichte Abdij van Egmond - hoewel er aan wordt getwijfeld of het in 1935 gevonden skelet wel van Floris was.
    Floris trouwde met Geertruida van Saksen

    Floris is getrouwd met Geertruid van Saksen. Geertruid is geboren in 1033 in Schweinfurt; is gestorven op 3 aug 1113 in Veurne. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Geertruid van Saksen is geboren in 1033 in Schweinfurt; is gestorven op 3 aug 1113 in Veurne.
    Kinderen:
    1. 2. Dirk V van Holland is geboren in 1052 in Vlaardingen; is gestorven op 17 jun 1091 in Egmond.
    2. Bertha van Holland is geboren in 1054; is gestorven op 30 jul 1094 in Montreuil sur Mer.
    3. Adelheid van Holland is geboren in 1055; is gestorven in 1085.
    4. Floris van Holland is geboren in 1061.
    5. Albrecht van Holland
    6. Peter van Holland


Generatie: 4

  1. 8.  Dirk III van HollandDirk III van Holland is geboren in 981 (zoon van Arnulf van Holland en Liutgard van Luxemburg); is gestorven op 27 mei 1039 in Egmond.

    Aantekeningen:

    Toen Dirk III zijn vader Arnulf in 993 sneuvelde, was Dirk III nog te jong om het bestuur op zich te nemen, waarop zijn moeder Lutgardis van Luxemburg deze taken waarnam. In 1005 was Dirk oud genoeg om zelfstandig het graafschap te besturen, maar maakte nog steeds dankbaar gebruik van de goede connecties van zijn moeder: zij riep de hulp in van haar zwager, de Duitse koning Hendrik II, om een Friese opstand te onderdrukken. De koning vertrok vanuit Utrecht per schip met een leger naar Friesland en bracht de aanvallen tot staan.

    Dirk was actief in de ontginning van moerassen door gronden te verpachten aan Friezen die het in cultuur brachten, maar die wilde gronden werden door de bisschoppen van Utrecht als hun gebied beschouwd. Rond 1015 koloniseerde Dirk zo de Riederwaard. Bovendien bouwde hij een burcht in Vlaardingen, waarschijnlijk op de plek waar zich nu de Grote Kerk bevindt, waar het riviertje de Flarding (tegenwoordig de Vlaardingse haven) uitmondde in de Merwede (tegenwoordig de Nieuwe Maas). Vanuit die burcht dwong hij de kooplieden die langs kwamen varen, onderweg van Tiel naar Engeland en vice versa, om tol te betalen. Deze kooplieden én ook bisschop Adelbold van Utrecht riepen daarom de hulp in van de Duitse keizer. De keizer gaf in 1018 zijn neef Dirk de opdracht om zijn vesting te ontruimen. In plaats van zijn leenheer te gehoorzamen, verschanste Dirk zich op zijn burcht en de keizer kon nu niet anders dan een leger op hem af sturen. Dit leger, onder leiding van hertog Godfried de Kinderloze, bestond uit een vloot met troepen uit Utrecht, Keulen en Luik.

    Op 29 juli 1018 kwam het tot de Slag bij Vlaardingen. Het laatste stuk naar de burcht moest via land worden afgelegd, wat lastig ging omdat het gebied vol met sloten en dijken lag. Het duurde niet lang voor het leger van Godfried vastliep en noodgedwongen moest terugkeren naar hun schepen om een andere route te zoeken. Op de terugweg liep het leger echter in hinderlaag van de troepen van Dirk. Godfried maakte met zijn leger een tactische terugtrekkende beweging, waarop iemand uit het Friese kamp riep dat de voorste gelederen verslagen waren en de hertog op de vlucht sloeg. Hierop raakten de troepen van Godfried zo in paniek dat velen in volle wapenuitrusting de rivier in sprongen, in een poging de schepen te bereiken. Andere kwamen vast te zitten in het moeras. Dirk maakte direct gebruik van de paniek en het machtige leger van de hertog werd volledig in de pan gehakt. Godfried werd hierbij gevangengenomen

    Tijdens zijn graafschap wist Dirk zijn gebied uit te breiden richting het oosten. Deze uitbreiding ging ten koste van het bisdom Utrecht. De uitbreiding bestond onder meer uit het gebied ten zuidoosten van Alphen, tussen Zwammerdam en Bodegraven. In 1017/1018 zou Dirk ook nog een oorlog tegen de Friezen hebben gevoerd. Nadat de keizer in 1024 kinderloos overleed, steunde Dirk Koenraad II in diens strijd om de opvolging. Na het overlijden van Dirk III, ging zijn vrouw terug naar Saksen, waar zij op 31 maart 1044 overleed. Dirk III is begraven in de Abdij van Egmond. Othilde werd begraven in Quedlinburg.

    Dirk is getrouwd met Othilde van de Noordmark. Othilde is geboren in 985; is gestorven op 31 mrt 1044 in Quedlinburg. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Othilde van de Noordmark is geboren in 985; is gestorven op 31 mrt 1044 in Quedlinburg.
    Kinderen:
    1. Swanhilde van Holland is geboren in 1025; is gestorven in 1078.
    2. Bertrada van Holland is geboren in 1026; is gestorven in 1060.
    3. Dirk IV van Holland is geboren in 1028; is gestorven op 13 jan 1049 in Dordrecht.
    4. 4. Floris I van Holland is geboren in 1030 in Vlaardingen; is gestorven op 28 jun 1061 in Nederhemert; is begraven in Egmond.